Τα αθλητικά νέα της Πάφου

Κλείτος Σωτηριάδης: «Τους υπενθυμίζω από που ξεκινήσαμε»

Create: 09/06/2016 - 01:09

Ο Κλείτος Σωτηριάδης είναι ο προπονητής της ομάδας της Πάφου στο άθλημα του Πόλο, την οποία έχει οδηγήσει σε ιστορικές επιτυχίες. Η κυπριακή ομάδα την σεζόν που μας πέρασε στέφθηκε πρωταθλήτρια ομάδα στους άνδρες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πράγμα που αποτελεί μια ιστορική επιτυχία για την μικρή αυτή πόλη.

Ο ίδιος είναι λάτρης της δουλειάς που γίνεται στις ακαδημίες και στην διάρκεια της κουβέντας μας επανέλαβε πολλές φορές πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η παραγωγή παικτών και όχι μόνο τα πρωταθλήματα λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν με νοιάζει να χάσω ένα πρωτάθλημα κι ας βγω τρίτος και τέταρτος, αρκεί να έχω βγάλει τους δικούς μου παίκτες και να στηρίζομαι σε αυτούς»

Ο Κλείτος Σωτηριάδης μίλησε εφ’ όλης της ύλης στο www.pisina.net.

 

«Πιο ιδιαίτερο το φετινό πρωτάθλημα»

Στην αρχή της κουβέντας εξήγησε τον τρόπο δομής του κυπριακού πόλο λεγοντας πως…«Στην Κύπρο υπάρχουν τρία ηλικιακά πρωταθλήματα, αυτά των παίδων των νέων και των ανδρών.

Η Πάφος στα τελευταία τρία χρόνια έχει κατακτήσει τρεις φορές τα πρωταθλήματα των ανδρών, δύο των παίδων και ένα των νέων. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια συνέχεια στην δουλειά μας και στην ομάδα», ενώ μιλώντας για το τελευταίο πρωτάθλημα στην κατηγορία των ανδρών σημείωσε…«Στα κυπριακά πρωταθλήματα συμμετέχουν επτά ομάδες. Το φετινό πρωτάθλημα ήταν αρκετά δύσκολο καθώς εμείς παίζαμε μόνο με δικά μας παιδιά, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες ήταν ενισχυμένες με κάποιους Έλληνες, κάποιους Σέρβους και Ρουμάνους παίκτες. Αυτό το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο το πρωτάθλημα για εμάς».

Όμως δεν ήταν από την αρχή όλα εύκολα, μάλλον το αντίθετο. Η σκληρή δουλειά έφερε αυτά τα αποτελέσματα…«Να πω για τους αθλητές, ότι τους έχω από μαθητές δημοτικού και στην αρχή όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια ήταν δύσκολο, αφού πηγαίναμε από διασυρμό σε διασυρμό. Ήταν δύσκολο ψυχολογικά για τα παιδιά, αφού δεχόντουσαν 30-40 γκολ διαφορά σε κάθε παιχνίδι. Εγώ αυτό που τους έλεγα από την αρχή είναι πως ο αθλητής πρέπει να σηκώνεται και να προσπαθεί. Αυτό το εμπεδώσαν τα παιδιά και τα αποτελέσματα φαίνονται».

 

Ο ΝΟ Πάφου δεν είναι απλώς μια ομάδα. Είναι μια οικογένεια.

«Τους υπενθυμίζω από που ξεκινήσαμε»

Η επόμενη εύλογη ερώτηση ήταν για το αν σκέφτηκαν κάποια παιδιά να φύγουν από τον όμιλο ή αν το έπραξαν, καθώς και για την συνεργασία που υπήρχε και υπάρχει με τους γονείς: «Στις αρχές ήταν πολύ δύσκολο και υπήρχε μεγάλη απογοήτευση. Κάποια παιδιά έφυγαν και σταμάτησαν το άθλημα. Ήταν λογικό να γίνει. Έπρεπε ο όμιλος και εγώ να στηρίξουμε τους μικρούς αθλητές. Σιγά σιγά ήρθαν και οι επιτυχίες και γίναμε η πρώτη ομάδα που σπάσαμε την παράδοση της Λευκωσίας στο πρωτάθλημα των παίδων, των νέων και των ανδρών και ελπίζω να συνεχίσουμε να παίρνουμε τα πρωταθλήματα για τα επόμενα χρόνια. Στους γονείς αυτό που συνιστώ πάντα είναι η υπομονή. Στον αθλητισμό υπάρχουν οι ήττες, υπάρχουν οι τραυματισμοί, υπάρχουν γενικότερα οι δύσκολες στιγμές. Ο αθλητής πρέπει να έχει στήριξη από την οικογένεια του. Πάντοτε υπενθυμίζω στους αθλητές μου από που ξεκινήσαμε και που φτάσαμε. Τώρα που είμαστε στην κορυφή όλοι θέλουν να μας κερδίσουν. Τους το θυμίζω και στις νίκες και στις ήττες».

 

«Γύρισε ο τροχός»

Μάλιστα μας ανέφερε κι ένα περιστατικό με τον σημερινό αρχηγό της ομάδας, Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος είχε δεχθεί χτύπημα από μεγαλύτερο αντίπαλό του και σκεφτόταν να σταματήσει το πόλο…

«Ο αρχηγός της ομάδας, Γιάννης Ιωαννίδης, είναι ένας αθλητής που τον έχω από 11 χρονών. Μάλιστα στην αρχή ήταν από τα παιδιά που ήθελαν να σταματήσουν. Έπαιζε κόντρα σε μεγαλύτεροις αθλητές και “έτρωγε ξύλο” και έκλαιγε. Υπήρξε περιστατικό που κάποιος πολύ μεγαλύτερος έβαλε γκολ μπροστά του, γύρισε τον χτύπησε και πανηγύριζε. Τότε ήθελε να σταματήσει. Γύρισε όμως ο τροχός. Αυτός τους έλεγα. Ότι κάποια στιγμή θα μεγαλώσετε και δεν θα μπορόυν να σας μεταχειριστούν έτσι. Η ομάδα έχει βασιστεί πλέον σε αυτόν και σε μικρότερους αθλητές.

Τα παιδιά έχουν μεγάλωσει στον όμιλο και εγώ τα βλέπω σαν δικά μου παιδιά. Έξω από την πισίνα είμαι φίλος με όλους. Πιστεύω και θέλω να πιστεύω ότι είμαι δίκαιος. Σίγουρα κάποια στιγμή έχω αδικήσει κάποιους, αλλά νομίζω πως σε γενικές γραμμές όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν θέλω να αδικώ κανέναν. Έχω μάθει πολλά πράγματα από τους αθλητές μου. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία αυτά.

 

«Επιτυχία όλης της Πάφου»

Η Πάφος δεν είναι μια πόλη συνθηθισμένη σε αθλητικές διακρίσεις και οι επιτυχίες αποτέλεσαν χαρμόσυνο γεγονός για όλη την πόλη…«Η τοπική κοινωνία διψάει για διακρίσεις, καθώς η Πάφος δεν έχει να επιδείξει διακρίσεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ παρά μόνο στο βόλεϊ, όπου και εκεί χρειάστηκε υψηλό μπάτζετ για να φέρει επιτυχίες. Εμείς με μηδενικό μπάτζετ και αθλητές γέννημα – θρέμμα του ομίλου καταφέραμε να είμαστε πρωταθλητές για τρία σερί χρόνια. Στην τοπική κοινωνία – επειδή η Πάφος είναι μικρή πόλη – όλοι μας ξέρουν και μας χαιρετουύν. Χαίρονται με την επιτυχία μας. Είναι επιτυχία όλης της Πάφου».

 

«Μαγκιά της Πάφου οι ακαδημίες της – Αρχιεπίσκοπος του πόλο ο Γιαννουρής»

Στην συνέχεια μιλήσαμε για την φιλοσοφία της Πάφου, η οποία στηρίζεται στην ύπαρξη ισχυρών βάσεων και ακαδημιών, κατά τα πρότυπα που έχει αναπτύξει ο μεγάλος Έλληνας τεχνικός Γιάννης Γιαννουρής, τον οποίο ο Κλείτος Σωτηριάδης χαρακτηρίζει «αρχιεπίσκοπο του ελληνικού πόλο».

«Η φιλοσοφία της Πάφου είναι να παράγει παίκτες. Εμένα σαν Πάφος δεν με πειράζει αν χάσω το πρωτάθλημα. Αρκεί να κερδίσω παίκτες. Είμαστε μια μικρή πόλη και δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αυτήν είναι η μαγκιά της Πάφου. Όλες οι ομάδες θέλουν να πάρουν τους παίκτες της Πάφου όταν πάνε στην Λευκωσία για φοιτητές. Υπάρχει αθλητική παιδεία στους δικούς μας αθλητές από τις κατηγορίες των παίδων μέχρι εκείνες των ανδρών. Έχουμε καλό υλικό. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε αυτό που έλεγε ο κ. Γιάννης Γιαννουρής, να έχουμε δυνατή βάση και όχι την κορυφή της πυραμίδας για βάση.

 

Για μένα ο Γιάννης Γιαννουρής είναι «αρχιεπίσκοπος» του ελληνικού πόλο και έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλήματος. Έχει βοηθήσει πάρα πολύ και τους κυπριακούς συλλόγους – όχι μόνο την Πάφο – αλλά και την ομοσπονδία της Κύπρου».

 

Η Πάφος στηρίζεται στα δικά της παιδιά και δεν έχει προσπαθήσει να φέρει ξένους παίκτες. Ποιο όμως θα ήταν το πρότυπο του παίκτη που θα προσπαθούσε να φέρει ο Κλείτος Σωτηριάδης, ώστε να εμπνεύσει τους νεότερους σε ηλικία αθλητές;

«Δε θα έλεγα όχι σε έναν αθλητή που θα λειτουργούσε σαν πρότυπο για τους νεότερους αθλητές και θα τους έδινε να καταλάβουν ότι η ώρα της προπόνησης είναι προπόνηση, η ώρα της ξεκούρασης είναι για ξεκούραση, η ώρα της πλάκας είναι για την πλάκα. Αν θα έφερνα έναν παίκτη για αυτό θα τον έφερνα. Σίγουρα ένας αθλητής σε καλή ηλικία δε θα ερχόταν στην Κύπρο και το ξέρω».

 

 «Πόλεμο για την 13άδα από εκεί που “ψάρευα” παίκτες»

Στην συνέχεια τον ερωτήθηκε για την συνεργασία που υπάρχει με την κυπριακή ομοσπονδία, αλλά και για τις Εθνικές ομάδες της χώρας στο πόλο, καθώς και για το επίπεδο των Κύπριων αθλητών.

«Το καλό είναι πως όλες οι ομάδες έχουν ξεκινήσει να αναπτύξουν τις ακαδημίες τους. Η ομοσπονδία οφείλει να επενδύσει και στο πόλο, καθώς έως τώρα επενδύει στην κολύμβηση περισσότερο. Πιστεύω πως θα αλλάξουν τα πράγματα και η ομοσπονδία θα δώσει ώθηση στο πόλο. Είμαστε σε συνεργασία για την ανάπτυξη του αθλήματος», ενώ μας έφερε ως παράδειγμα ένα πείραμα που είχε γίνει στις ΗΠΑ…«Εγώ πιστεύω στο πείραμα που είχε γίνει στις ΗΠΑ. Εάν ένα παιδί όταν πάει να γραφτεί στο κολυμβητήριο δει στημένες τις διαδρομές στο κολυμβητήριο θα γραφτεί στην κολύμβηση. Εάν ένα παιδί δει το τερέν του πόλο θα γραφτεί στο πόλο. Οπότε εμείς ζητάμε περισσότερο χώρο για το άθλημά μας».

 

Στην συνέχεια μίλησε για το επίπεδο των Κύπριων παικτών και για το που θα μπορούσαν να αγωνιστούν στην Ελλάδα…«Υπάρχουν παίκτες της Κύπρου που μπορούν να παίξουν στην Α2 της Ελλάδας, όχι όμως στην Α1. Ίσως στο μέλλον μπορέσουν κάποιοι παίκτες να το κάνουν. Για παράδειγμα ο φουνταριστός μου που είναι 18 χρονών, ο Σπύρος ο Ευσταθίου ίσως μπορέσει να φτάσει στο επίπεδο να παίξει στην ανώτερη κατηγορία. Εμείς στην Πάφο επενδύουμε στο να δημιουργήσουμε καλούς Κύπριους παίκτες. Πλέον κάνω πόλεμο για το ποιος θα παίξει στην 13άδα, ενώ στην αρχή «ψάρευα» παίκτες από άλλα αθλήματα, όπως την κολύμβηση και την κωπηλασία και τους έλεγα “ελάτε να παίξετε”. Ο τερματοφύλακάς μου στην αρχή ήταν ποδοσφαιριστής. Ξεκινήσαμε από το μηδέν».

 

«Πλάνο 10 ετίας»

Για την εθνική της Κύπρου σημείωσε: «Δεν υπάρχει Εθνική ομάδα ανδρών στην Κύπρο λόγω του οικονομικού. Στο Κόμεν Καπ, όπου έπαιξαν οι μικρότεροι αθλητές εμένα η άποψή είναι ότι δεν έπρεπε να έχουμε κατέβει. Δεν μπορέι η Κύπρος σε καμία περίπτωση να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες που είναι πρώτου μεγέθους. Μπορούσαμε να πάμε στους Κοινοπολιτιακούς αγώνες και να παίξουμε με ομάδες πολύ πιο κοντά στο δικό μας το επίπεδο, όπως η Αγγλία, η Σκωτία, η Ιρλανδία και γενικότερα οι αποικίες της Μεγάλης Βρετανίας. Με αυτό τον τρόπο θα κάνουμε κάποιες νίκες, θα βελτιωθούμε και θα μπορέσουμε να το αναπτύξουμε το άθλημα».

Ενώ μίλησε και για το μακροχρόνιο πλάνο που πρέπει να υπάρξει για την Εθνική ομάδα: «Όταν με φώναξε το συμβούλιο της Πάφου είχαμε βάλει πλάνο για δέκα χρόνια. Αυτά τα παιδιά φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα. Πρέπει και η Εθνική να κάνει κάτι παρόμοιο. Να μαζέψει τα πιτσιρίκια που είναι γεννημένα το 2002-03 και να κάνουν κοινές προπονήσεις και να δουλέψει μαζί τους. Αυτά τα παιδιά στο μέλλον θα επανδρώσουν την Εθνική ομάδα. Θα μπορούσε η Κύπρος με ένα πλάνο δέκα χρόνων να παίξει σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των 16 ομάδων».

 

«Πρότυπο ο Γιώργος Μαυρωτάς»

Πρόσφατα ο Κλείτος Σωτηριάδης βραβεύτηκε από τον Γιώργο Μαυρωτά για την προσφορά του στο κυπριακό πόλο…«Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα να με βραβεύσει ο Γιώργος Μαυρωτάς. Μιλάμε για έναν εξαιρετικό αθλητή και άνθρωπο. Όλα αυτά που έχει πετύχει στην ζωή του το αποδεικνύουν. Πέντε συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθηγητής πανεπιστημίου. Είναι πολύ σπάνιο».

 

«Υπάρχει στην σκέψη μας και η γυναικεία υδατοσφαίριση»

Τέλος η κουβέντα μας πήγε στην γυναικεία υδατοσφαίριση, η οποία δεν υπάρχει ακόμη στην Κύπρο, όμως με την εδραίωση της ανδρικής υπάρχουν οι σκέψεις να δημιουργηθεί και αυτήν.

«Σαν Πάφος αρκετές κοπέλες από την ομάδα της κολύμβησης του συλλόγου με έχουν προσεγγίσει και μου έχουν πει ότι έχουν βαρεθεί να μετράνε πλακάκια και μου έχουν ζητήσει να κάνουμε ομάδα πόλο. Αυτό είναι δύσκολο γιατί το θέμα κολλάει στην ομοσπονδία. Θα υπάρχουν προβλήματα με τον χωρισμό της πισίνας. Στην αρχή θέλουμε να εδραιώσουμε τους άνδρες και στην συνέχεια θα προσπαθήσουμε και το γυναικείο, στο οποίο είναι λίγο πιο εύκολο να διακριθείς και να παίξεις σε μια μεγάλη διοργάνωση βάζοντας ένα μακροχρόνιο πλάνο δεκαετίας. Υπάρχει στις σκέψεις μας να δημιουργήσουμε και γυναικεία υδατοσφαίριση».

Θοδωρής Νταλαγιώργος